^
^
Recent Featured Videos and Articles | Eastern “Orthodoxy” Exposed | Why Hell Must Be Eternal | The Antichrist Identified! | What Fake Christians Get Wrong About Ephesians | Why So Many Can't Believe | “Magicians” Prove A Spiritual World Exists | Amazing Evidence For God | News Links |
Vatican II “Catholic” Church Exposed | Steps To Convert | Outside The Church There Is No Salvation | E-Exchanges | The Holy Rosary | Padre Pio | Traditional Catholic Issues And Groups | Help Save Souls: Donate |
De Katholieke Kerk leert dat een ketter ophoudt paus te zijn, en dat een ketter niet geldig tot paus gekozen kan worden
The Catholic Encyclopedia, “Ketterij,” 1914, Vol. 7, p. 261: “Indien de paus zelf openlijk schuldig is aan ketterij, houdt hij op paus te zijn, omdat hij dan ophoudt lid van de Kerk te zijn.”1
Ketterij is de hardnekkige ontkenning van of twijfel aan een goddelijk en katholiek geloofsartikel door een gedoopt persoon. Met andere woorden, iemand die gedoopt is en welbewust een gezaghebbend leerstuk van de Katholieke Kerk ontkent is een ketter.
Maarten Luther
Maarten Luther, misschien wel de beruchtste ketter in de geschiedenis van de Kerk, verkondigde, naast vele andere ketterijen, de ketterij van Rechtvaardiging door geloof alleen.
De Katholieke Kerk leert dat als een paus een ketter zou worden, hij automatisch zijn ambt verliest en ophoudt paus te zijn. Dit is de leer van alle Kerkleraren en Kerkvaders, die zich met het onderwerp hebben beziggehouden:
St. Robertus Bellarminus, Kardinaal en Kerkleraar, De Romano Pontifice, II, 30:
“Een paus die een manifeste ketter is, houdt automatisch (per se) op paus en hoofd te zijn, net zoals hij automatisch ophoudt christen en lid van de Kerk te zijn. Om die reden kan hij door de Kerk geoordeeld en bestraft worden. Dit is de leer van al de oude Vaders, die leren dat manifeste ketters onmiddellijk alle jurisdictie verliezen.”
St. Robertus Bellarminus, De Romano Pontifice, II, 30:
“Dit beginsel staat vast. De niet-christen kan beslist geen paus zijn, zoals Cajetan zelf erkent (lib. c. 26). De reden hiervoor is dat hij niet het hoofd kan zijn van iets waarvan hij geen lid is; nu is hij die geen christen is geen lid van de Kerk, en een manifeste ketter is geen christen, zoals duidelijk geleerd wordt door St. Cyprianus (lib. 4, epist. 2), St. Athanasius (Scr. 2 cont. Arian.), St. Augustinus (lib. De great. Christ. Cap. 20), St. Hiëronymus (contra Lucifer.) en anderen; daarom kan de manifeste ketter geen Paus zijn.”
St. Franciscus van Sales (17de eeuw), Kerkleraar, The Catholic Controversy, blz. 305 en 306; “Als hij [de Paus] nu expliciet een ketter is, dan verliest hij ipso facto [door het feit zelf]zijn ambt en waardigheid en valt hij buiten de Kerk…"
St. Antoninus (1459): “In het geval dat de paus een ketter zou worden, zou hij door dat feit alleen en zonder enig andere veroordeling, van de Kerk gescheiden zijn. Een hoofd dat van het lichaam is gescheiden, kan, zolang het gescheiden blijft, geen hoofd zijn van hetzelfde lichaam waarvan hij is afgesneden. Een paus die door ketterij van de Kerk wordt gescheiden, zou dus alleen al door dat feit ophouden hoofd van de Kerk te zijn. Hij kan geen ketter zijn én paus blijven, omdat hij, aangezien hij buiten de Kerk staat, de sleutels van de Kerk niet kan bezitten..” (Summa Theologica, geciteerd in Actes de Vatican I. V. Frond pub.)
Dat een ketter geen paus kan zijn is gebaseerd op het dogma dat een ketter geen lid is van de Katholieke Kerk
Opgemerkt moet worden dat de leer van de heiligen en kerkleraren, die hierboven wordt aangehaald – dat een paus die een ketter wordt automatisch ophoudt paus te zijn is – gebaseerd is op het onfeilbare dogma dat een ketter geen lid is van de Katholieke Kerk.
We zien dus dat de Katholieke Kerk leert dat iemand van de Kerk wordt gescheiden door ketterij, schisma of geloofsafval.
Dus het is niet alleen maar de mening van bepaalde heiligen en kerkleraren dat een ketter ophoudt paus te zijn; het is een feit dat onlosmakelijk verbonden is met een dogmatisch leerstuk. Een waarheid die onlosmakelijk verbonden is met een dogma wordt een dogmatisch feit genoemd. Het is daarom een dogmatisch feit dat een ketter geen paus kan zijn. Een ketter kan geen paus zijn, omdat iemand die buiten staat niet het hoofd kan zijn van iets waarvan hij niet eens lid is.
Paus Paulus IV vaardigde een Pauselijke Bul uit waarin hij plechtig verklaarde dat de verkiezing van een ketter tot paus nietig is
In 1559 vaardigde Paulus IV een Pauselijke Bul uit die in zijn geheel ging over het onderwerp en de mogelijkheid dat een ketter tot paus zou worden gekozen.
(Paus Paulus IV)
Toen Paulus IV de hieronder vermelde Bul uitvaardigde waren er geruchten dat een van zijn kardinalen een heimelijke protestant was. Om te voorkomen dat een dergelijke ketter tot het pausschap zou worden gekozen, verklaarde Paus Paulus IV plechtig dat een ketter niet geldig tot paus gekozen kon worden.
Hieronder de relevante delen van de Bul. Voor de volledige Bul, zie onze website.
Met de volheid van zijn pauselijk gezag verklaarde Paus Paulus IV dat de verkiezing van een ketter ongeldig is, zelfs als deze met unanieme stemmen van de kardinalen is geschied en door allen is aanvaard. Paus Paulus IV gaf ook aan dat hij deze verklaring aflegde om te vechten tegen de komst van de gruwel der verwoesting op de heilige plaats, waarover Daniël spreekt. Dit is verbazingwekkend, en lijkt erop te wijzen dat het Magisterium zelf de eventuele komst van de gruwel der verwoesting op de heilige plaats (Matteüs 24, 15) in verband brengt met een ketter, die zich voordoet als paus – misschien omdat de ketter, die zich voor paus uitgeeft, ons de gruwel der verwoesting op de heilige plaats zal geven (de Nieuwe Mis), zoals volgens ons het geval is, of omdat de ketterse tegenpaus zelf de gruwel der verwoesting op de heilige plaats zal zijn.
The Catholic Encyclopedia herhaalt deze waarheid die Paus Paulus IV verkondigde, door te stellen dat de verkiezing van een ketter tot paus natuurlijk volkomen nietig zou zijn.
In overeenstemming met de waarheid dat een ketter geen paus kan zijn, leert de Kerk dat er in de canon van de Mis niet voor een ketter gebeden mag worden
In het Te Igitur gebed van de canon van de Mis wordt er voor een paus gebeden. Maar de Kerk leert ook dat er in de canon van de Mis niet voor ketters gebeden mag worden. Als een ketter een ware paus zou kunnen zijn, zou er een onoplosbaar dilemma ontstaan. Maar in feite is er geen dilemma omdat een ketter geen geldige paus kan zijn.
Voetnoten bij hoofdstuk 6:
1 The Catholic Encyclopedia, “Heresy,” New York: Robert Appleton Co., 1914, Vol. 7, p. 261.
2 Decrees of the Ecumenical Councils, Sheed & Ward and Georgetown University Press, 1990, Vol. 1, p. 578; Denzinger, The Sources of Catholic Dogma, B. Herder Book. Co., Dertigste editie, 1957, no. 714.
3 The Papal Encyclicals, by Claudia Carlen, Raleigh: The Pierian Press, 1990, Vol. 4 (1939-1958), p. 41.
4 The Papal Encyclicals, Vol. 2 (1878-1903), p. 393.
5 The Papal Encyclicals, Vol. 2 (1878-1903), p. 393.
6 Denzinger 423.
7 The Papal Encyclicals, Vol. 2 (1878-1903), p. 401.
8 The Catholic Encyclopedia, “Papal Elections,” 1914, Vol. 11, p. 456.
9 Denzinger 172.
10 The Papal Encyclicals, Vol. 1 (1740-1878), p. 84.
11 The Papal Encyclicals, Vol. 1 (1740-1878), p. 415.